Veckans recept (Vecka 49)

On 15. december 2010, in Recept, Recept, frukost, by admin

Veckans recept – Breakfast of Champions

Frukost är den viktigaste måltiden på dagen. Vad du äter när du vaknar, ska ligga till grund för hela dagen. Det finns två tillfällen när din kropp är extra mottaglig för näringsämnen, detta är på morgonen och efter träning. Äter du inte frukost eller om du äter mycket lite, kommer det att påverka din metabolism (även kallat ämnesomsättning) i en negativ grad resten av dagen.

Vad du äter på morgonen reglerar produktionen av hjärnans signalsubstanser för resten av dagen, din hjärna använder upp till 50% av energin i kroppen och är mycket kräsen när det gäller kost. Din hjärna behöver optimal näring, om du vill prestera på toppnivå.

Vill du öka din hälsa, då har Charles Poliquin några råd till dig. Börja med att äta kött och nötter till frukost. Detta ger dig en bättre kroppssammansättning, mental skärpa och långvarig energi. Proteinerna i köttet skapar en långsammare ökning av blodsockret och nötterna är en utmärkt källa till hälsosamma fetter som också hjälper till att stabilisera blodsockret. Flera epidemiologiska studier har visat att personer som äter nötter regelbundet har en mindre tendens att drabbas av hjärtsjukdomar.

Frukost måste därför innehålla alla tre sakerna. Protein, hälsosamt fett och kolhydrater från grönsaker, så du får bra bränsle till kroppen och får i dig alla mikronäringsämnen.

Här är några förslag på hur detta ser ut i praktiken:

1. Protein källor
två kokta ägg

eller en omelett av två ägg

Omelett recept:
2 ägg
20 gr riven parmesan
2 msk vatten

Blanda och häll i pannan. Tillagas på låg värme.

eller 150 gr kycklingfile (kokta steken).

2. Hälsosamt fett
En näve blandade nötter (Cashewnöt, Hasselnöt, Mandel, Paranöt, Pekannöt och Valnöt)

3. kolhydrater från grönsaker
Två nävar blandade färska grönsaker som avokado, morötter, tomater, gurka och röda/gula paprikor.

 

Leave a Reply