Styrketräning är effektivt vid behandling av typ 2-diabetes

Denna nya studie tittade på resultatet av sex veckors styrketräning på insulinkänsligheten hos patienter som alla hade typ 2 diabetes. Det stora problemet vid typ 2 diabetes är att insulin inte är lika effektiva på att få sockret transporterat från blodet in i cellerna. Problemet är inte brist på insulin utan att cellerna inte svarar tillräckligt på insulin. Det är känt att känsligheten för insulin är nedsatt.

Försökspersoner var män i 60-års ålder med diabetes typ 2 och en friskkontrollgrupp. Insulinkänsligheten utvärderades med hjälp av en metod som syftar till att noga kontrollera koncentrationen av både socker och insulin i blodet och samtidigt mäta hur mycket socker som absorberas av muskelceller.

Båda grupperna tränade ena benet 3 gånger i veckan under 6 veckor, med 3 olika övningar (benpress, knä förlängning och knä flexion). De tränade benet ganska tung och med ett genomsnitt på 10 repetitioner.

Resultatet blev att insulinkänsligheten förstärktes med ca 20 % i den tränade benen hos diabetikernea. Detta berodde inte på musklerna hade blivet större, utan främst på att blodflödet hede hade ökat och att det fanns flera sockertransportörer och andra molekyler relaterade till insulin åtgärder. Det är viktigt att notera att effekten endast skett i de muskler som tränats.

Detta är ett stort genombrott, eftersom det tydligt visar att den verkliga styrkan påverkar inte bara utseende och styrka, men har också hälsoeffekter, ungefär som konditionsträning och medicinering.

Styrketräning har därmed blivit en mycket viktig aktivitet för typ 2 diabetiker. Många typ 2 diabetiker är överviktiga, därför kan det vara en fördel att de börjar med styrketräning istället för konditionsträning, som ofta är svårt för knän och höfter när man är överviktig. Det bör understrykas att man bör träna helkropps program för att ha störst påverkan.

Referens:
Holten MK, Zacho M, Gaster M, Juel C, Wojtaszewski JF, Dela F.
Strength Training Increases Insulin-Mediated Glucose Uptake, GLUT4 Content, and Insulin Signaling in Skeletal Muscle in Patients With Type 2 Diabetes.
Diabetes. 2004 Feb;53(2):294-305.

 

Leave a Reply