Jag har tänkt att skriva den här bloggen enda sedan jag började arbeta i Sverige. Mitt mål med min blogg är att skapa ett referensbibliotek för mina kunder, och prata om olika myter kring träning och kost, som gör att människor inte får ett optimalt resultat i förhållande till den mängd energi de lägger på sin träning. Detta i kombination med forskning om styrketräning, näringslära, anatomi, fysiologi, biomekanik, neurologi och pedagogiska teorier.

Som tidigare nämnts på denna webbplats är mitt fokus evidensbaserade metoder, vilket innebär att jag väljer de metoder som jag använder med mina kunder, från vad som är evidens bakom. Jag använder metoder som har visat sig fungera, som jag provat själv, i mitt arbete med med över 1600 timmars personlig träning. Detta innebär också att jag inte har en förkärlek eller fast åsikt på de olika metoderna, men jag låter bevisad forskning bestämma vad jag gör.

Jag har medvetet inte skrivit detta här bloggen, eftersom jag tror att man får mesta ut av att vara positiv och inte negativ. Men jag börjar se en olycklig trend i min bransch som jag nu känner att jag måste ta upp här. Denna trend är: när du är bra på att träna dig själv, är du också bra på att träna andra.

Eftersom man är eller har varit, elitidrottare, skådespelare, professionell dansare, eller ett känt namn, kan man börja undervisa andra i träning, utan utbildning eller efter en helgkurs. Alla dessa människor har en enorm fördel i att de ofta är mycket mer känd av människor och därmed ofta har mycket lättare att marknadsföra sig, en typisk välutbildad personlig tränare som inte har en enda timme undervisning inom marknadsföring har alltså ett hårdare arbete att marknadsföra sig än en person med en känt namn, men med en minimal kunskap om hur kroppen fungerar.

Jag har inga problem med människor som byta jobb bransch, det har jag gjort själv, men man måste ta en yrkesutbildning innan du börjar ta betalt för dina tjänster.

Om du har tränat ett antal år och vet vad som fungerar för dig, betyder det inte att du vet vad som fungerar för andra. 2003 var jag på seminarium med IFBB Pro Bodybuilder Markus Ruhl som började med att berätta att tips han kom med var det som fungerade för honom som person, och att det inte var säkert att det fungerade för alla.

Detta visar en hög grad av ödmjukhet och en stor förståelse för att det inte finns en “en storlek som passar alla”. Bodybildare över lag har en hög grad av kompetens inom vad som fungerar för dem, men tyvärr ofta, inte så mycket kunskap om anatomi, funktionell anatomi, fysiologi, kost och näringsfysiologi.

Dessvärre kan lekmän inte skilja mellan god praxis och dålig praxis, eftersom det nästan alltid krävs en ökad förståelse inom dessa områden för att se skillnaden. Det är också därför det kan ske i stor skala i vår bransch.

Mitt råd till människor är att fråga din tränare varför han/hon har just valt dessa övningar, detta program, han/hon skulle gärna kunna tydligt förklara varför. Och fråga var de får sin kunskap från, det skulle vara längre kurser eller litteratur kring anatomi & fysiologi, och inte tidskrifter som BODY, Blossom, iForm och Topp Hälsa.

Sedan titta på deras examensbevis för deras utbildning, de bör finnas tillgängliga antingen på gymmet eller deras hemsida. En normal PT-utbilding är cirka på 80-90 timmars utbildning som vanligtvis delas över ett antal helger, och det kräver ofta att man är utbildad gyminstruktör som är cirka 90-105 timmars undervisning, vilket innebär att den totala mängden av utbildning kommer upp till ca 170-195 timmer, detta ser jag som ett minimum. En helgkurs i en produkt eller ett fitness-koncept, som crossfit eller flowing, är tyvärr inte samma som en grundläggande förståelse för hur kroppen fungerar, bara att personen är utbildad i en grupp av övningar eller ett konceptet eller användning av en produkt.

Skulle jag gå en PT-utbildning idag, är det min personliga åsikt att högsta kvalitet på en utbildning just nu är en certifiering hyllad av EHFA, European Health and Fitness Association. Exempel på detta inkluderar Axelsons Gymnastiska Institut och Safe Education, jag skulle också titta på vem som är huvudlärarer, detta bör vara en träningsfysiolog, näringsfysiolog eller leg. sjukgymnast, så ha en långsiktig utbildning på universitetsnivå.

Det bör slutligen nämnas att jag inte ser det som ett stort misstag att människor som är intresserade av träning sätter ihop träningsprogram för andra som en tjänst, detta ger i bästa fall ofta bara dåliga resultat. Men när du går ut och erbjuder detta som en professionell och ta pengar för det, tycker jag att det kommer med ett tungt ansvar.

 

2 Responses to “Olycklig trend i min bransch”

  1. [...] och följer bloggen sen dess. Lars Avemarie – Lev upp till din potential. Titta in och läs inlägget i temat. Mycket intressant tycker jag. Är du beredd att hålla med? Dela:FacebookE-postSkriv ut [...]

  2. [...] en bra artikel om just licenserna för personliga tränare och Lars Avemarie har även han ett bra inlägg om kompetens inom [...]

Leave a Reply