MythBuster
Mitt mål med min blogg är att skapa ett referensbibliotek för mina kunder och prata om olika myter kring träning och kost, som gör att människor inte får ett optimalt resultat i förhållande till den mängd energi de lägger på sin träning. Detta i kombination med forskning om styrketräning, näringslära, anatomi, fysiologi, biomekanik, neurologi och pedagogiska teorier.
Idag finns det fortfarande myter som lever kvar och berättas om från person till person. Dessa myter har även spridit sig till populära tidskrifter och tidningar, och skrivs ofta om som fullkomlig sanning av lekmän, men är vetenskapligt felaktiga. Ofta finns det en liten grad av sanning i dessa myter, eller fanns förr men det har bevisats vara felaktigt då kunskapen om kroppen har ökat.
Myter som lever kvar bland människor som inte är utbildade i grundläggande anatomi, fysiologi, biomekanik eller neurologi. Detta händer eftersom det nästan alltid krävs en ökad förståelse inom något av dessa ämnen för att se om det är sanning eller vetenskapligt felaktigt. En stor skillnad är när alla myter är bortsorterade och den senaste kunskapen används, ger det ett mycket bättre resultat.
Som tidigare nämnts ligger mitt fokus på evidensbaserade metoder, vilket innebär att jag väljer de metoder som det finns fakta bakom när jag jobbar med mina kunder. Jag använder metoder som har visat sig fungera, som jag provat själv, i mitt arbete med över 1600 timmars personlig träning. Detta innebär också att jag inte har en förkärlek eller en fast åsikt för en viss metod, men jag låter bevisad forskning bestämma vad jag gör.
Jag anser att alla människor bör få optimalt resultat i förhållande till den mängd energi de lägger på sin träning. Därför vill jag komma med ett förslag. Hittar du en myt och du funderar på om det är sanning eller vetenskapligt felaktigt, kan du skicka ett mail till mig (lars@larsavemarie.se). Får jag flera olika mejl om samma myt så skriver jag en text om det här på bloggen.