Myt: Styrketräning behövs inte om du tränar idrott

Fakta: Styrketräning förbättrar prestationen på den sport du utövar (1)

Styrketräning används av många tränare och idrottare för att förbättra styrka och kraft, även för storlek och vikt, samt för att förebygga skador. För styrketräningsutövare och andra idrottare som kräver betydande storlek och styrka, som till exempel amerikanska fotbollsspelare är styrketräning mycket viktigt. Men för idrottare i andra sporter, som fotboll (soccer) eller basket är effekten mindre tydlig.

I en ny forskningar har man funnit ett klart samband mellan styrka och ökad prestanda. I synnerhet är sambanden mellan styrketräning och styrka, kraft och löphastighet mycket väl dokumenterade, medan korrelationer med de mer subtila aspekterna av prestationsförmågan såsom agility, är mycket mindre tydlig.

Det finns ett behov av mer forskning med elitidrottare för att undersöka sambandet mellan styrketräning och prestanda, men det finns tillräckliga bevis för att styrketräning bör förbli en integrerad del av idrottarens beredning i lagsporter.

Refences:
1. McGuigan MR, Wright GA, Fleck SJ. Strength training for athletes: does it really help sports performance? Int J Sports Physiol Perform. 2012 Mar;7(1):2-5.


 

Leave a Reply