Månadens recept (april 2011)

On 29. marts 2011, in Recept, Recept, alltid, by admin


Månadens recept – Citron-Lax i ugn med avokado/tomat sallad

Odlad lax från norska vatten är en delikatess och innehåller inga tungmetaller. Fettet i lax är speciellt nyttigt och innehåller omega-3 fettsyror som vi behöver till kroppen. Avokado är fettrik jämfört med andra frukter med till största delen enkelomättat fett. Omättat fett är hälsosammare än mättat fett och kan minska halten av det skadliga LDL-kolesterolet i blodet. Det kan i sin tur minska risken för sjukdomar i hjärta och kärl.


4 portioner
1 färsk eller tinad laxsida, cirka 400-500 gr
1 liten citron


Örtsås
2 dl creme fraiche
1/2 finhackad dill
2 msk hackad gräslök

Gör så här:
Blanda alla ingredienserna till såsen och ställ kallt. Sätt ugnen på 200 c. Smörj en ugnsfast form med lite olja eller margarin. Tvätta och dela citronen. Skär upp den i tunna skivor och dela dem sedan i halvmånar. Lägg laxsidan i pannan med skinnsidan neråt och skär fler små snitt horisontellt i laxköttet och stick ner citronbitarna. Gratinera laxen i ugnen cirka 15 minuter eller tills fiskköttet känns fast. Servera med avokado/tomat sallad till.

 

Leave a Reply