Lär av de rätta källorna

On 13. oktober 2012, in Diverse, by admin

Lär av de rätta källorna

På 70-talet kom en ny titel inom professionell idrott. Fler och fler lag från t.ex. NFL började anställa en coach specifikt att göra idrottare starkare och får bättre kondition, ofta en speciell “strength and conditioning coach”, populärt kallad strengthcoach/styrkecoach.

Detta yrke har genom åren lagt till mer och mer kunskap om hur man undviker skador, blir så snabbt som möjligt, starkare och får bättre kondition, de  tittade på att allt det arbete som gjordes i gymmet faktiskt överfördes till förbättrad prestanda inom idrotten, dvs på planen. Hans jobb var att göra sina idrottare starkare och att de skulle få bättre kondition. Producerade han dåliga resultat, fanns der en stor risk att han förlorade sitt jobb.

En styrkecoach på 2000-talet har ofta en lång utbildning på universitetsnivå, typ en master i  kinesiologi, sport biomekanik eller “exercise science”. Mycket ofta har de också en certifiering som kallas CSCS, Certified Strength and Conditioning, specialister genom National Strength and Conditioning Association (NSCA). I Skandinavien har en styrkecoach normalt en master i människans fysiologi och kallas ofta för en träningsfysiolog eller sportfysiolog.

Om du verkligen vill veta mer om träning genom böcker, artiklar och utbildning så skulle jag se till att den kunskap jag skaffat kommer själv från en proffsig person, en som lever genom att träna människor och har en långsiktig utbildning inom träning. Tyvärr kan man enkelt bygga upp stora muskler utan att veta mycket om träning, man kan ha haft turen att hitta rätt, men med kroppen är det nästan alltid så, att en enda metod inte fungerar på alla personer, och vad som fungerar bra för dig inte nödvändigtvis fungerar för andra, det kan även ha motsatt effekt och orsaka skador.

Jag har själv haft tur med att bekanta mig med flera personer som har en master i träning och har sett den enorma skillnad det kan göra när alla myter är bortsorterade och den senaste kunskapen används. Detta är något som mina kunder har stor nytta av. Andra som har en långsiktiglång utbildning på universitetsnivå är sjukgymnaster, kiropraktor och osteopater som har specialiserat sig inom träning.

Denna artikel ingår i artikelserien kring isoleringsövningar. Här kan du läsa hela artikelserien. Jag tycker att texten var värt publicering ensam.

 

Leave a Reply