Får du problem med din ländrygg när du tränar magen?

Det är en myt att om man vill ha en platt mage, så gäller det att göra så många sit-ups eller ”chrunches” som möjligt och helst varje dag. Detta är en av de mest utbredda myter inom fitness. Sit-ups görs ju vanligtvis med att man stöttar huvudet med händerna. Detta skapar dessvärre en stor obalans i flextions kedjan, den yttersta magmusklen (rectus abdominis) växer sig starkare och nacken blir svagare. Resultatet av detta är en obalans mellan de posterior musklerna och de anterior musklerna som ökar risken för skador.

Stilla sittande arbejde som många har i dagens samhälle, och träning med stiups är en dårlig kombination. Orsaken är att man träner samme muskler som man har använt hela dagen vid datorn.

Detta kan dessvärre visa sig ändra hela ens kroppshållning, för man har tränat sig till en mycket stark flexsions muskel (rectus abdominis), men de
muskler som för kroppen bakåt (extension) på andra sidan av
ryggraden, har inte blivit starkare och därför har man fått större obalans och därför ökat risken för att få en skada.


Ett annat problem med situps är enligt Stuart M. McGill, professor i spine biomechanics vid Waterloo Universitet så har diskarna i din ryggrad, en begränsning på hur många gånger de tåler att bli böjda, så var gång man böjer och gör en situp, kommer man en gång närmare på att förstöra en disk. Lite som om man tar och böjer ett gem om och om igen, för eller senare kommer det att knäckas. Stuart M. McGill er författare af Ultimate Back Fitness and Performance och Low Back Disorders: Evidence-Based Prevention and Rehabilitation.


En berömd dansk sjukgymnast Tomas Pilsborg uttalade sig på ett seminarium att det egentligen bara är två gånger om dagen som vi har användning för en riktig flexsion av ryggraden, när vi vaknar på morgonen och stiger upp och på kvällen när vi lägger oss ner.

Det är därför bättre att träna våra magmuskler på det sätt som vi använder dem i vardagen. Detta är helt i linje med vad
professor Stuart McGill säger ”när man gör en situp tränar man inte magmusklerna på den sätt som de är designade till – att hålla din rygg rak och skydda, samt generera kraft för att röra sig.Till vardags verkar magmusklerna som stöttare när vi gör en rörelse som t ex att öppna en dörr, då är ryggen i en neutral hållning, inte böjd och magmusklerna är spända för att stötta ryggen.

Nästa gång tittar vi på övningar så att du kan träna magen effektivt, utan att det går ut över din ländrygg.


 

Leave a Reply