Bantning och träning

On 20. august 2011, in Bantning, Konditionsträning, Kost, Träning, by admin

Ett av de fel folk gör som vill tappa lite i vikt är att starkt underskatta kostens inverkan vid viktnedgång. Om jag frågar 10 människor på gatan vad de tror är den bästa strategin för att gå ner i vikt så är de flesta svaren; – Jag skall börja träna, eller om de redan tränar: -Jag skall träna mer. Den träning som nämns kommer att vara konditionsträning, även kallad cardio.

Detta är dessvärre inte den mest optimala metoden eftersom den till viss del bygger på idén om att kroppen är ett statiskt system som inte reagerar på förändring. Den utgår ifrån att om jag ökar min förbränning (tränar mer) kommer jag att gå från en positiv (överskott) energibalans till en negativ energibalans (underskott) som krävs för att gå ner i vikt. Dessvärre är kroppen inte ett statiskt system, utan kroppen kan reagera på flera olika sätt när man börjar träna: t.ex att öka hungern. Om kroppen förbränner 350 kcal vid träning så ökar kroppen hungerkänslan, eller så ändras kroppens energinivå efteråt så att den inte använder lika mycket energi vid vila som den normalt skulle ha gjort – detta är påvisat i olika studier (1). Resultatet av denna reaktion är att folk som tränar ”cardio” inte går ner i vikt och inte når sina mål.

Om du till exempel tränar spinning 2 ggr i veckan under en period, gör uppehåll och kommer tillbaka efter ett år, så kommer du att se att folk som fortsatt spinningen under det gångna året ser ut precis som när du slutade ett år tidigare – alltså inte tappat något i vikt.

Missuppfatta mig inte: konditionsträning är ett effektivt sätt att förebygga de vanligaste livsstilsrelaterade sjukdomarna så som hjärtproblem, åderförkalkning och diabetes.

I en ny undersökning (2) följde forskare 439 överviktiga kvinnors insats för att gå ned i vikt under ett år. Kvinnorna delades in i tre grupper, som var och en angrep viktminskningsprojektet olika: En grupp gick på diet och åt mindre, en annan grupp tränade mer och den sista gruppen skulle både minska kaloriintaget och öka träningen. Efter 12 månader visade resultatet följande:

”Diet” gruppen gick ner i vikt -7,1 kg (-4,2 % fettprocent)

”Tränade mer” gruppen gick ner i vikt -2,0 kg (-1,6 % fettprocent)

”Minska kaloriintaget och öka träningen” gruppen gick ner i vikt -8,9 kg (-5,9 % fettprocent)

Undersökningen visade att vill du bara förändra en parameter i din livsstil för att bli av med ett par överflödiga kilon så är det nästan fyra gånger så effektivt att ändra på kosten framför motionen. Detta är precis den effekt jag sett på gymmen om och om igen.

 

 1. Church TS, Martin CK, Thompson AM, Earnest CP, Mikus CR, et al. (2009).  Changes in Weight, Waist Circumference and Compensatory Responses with Different Doses of Exercise among Sedentary, Overweight Postmenopausal Women.  PLoS ONE 4(2): e4515. doi:10.1371/journal.pone.0004515.

2. Effect of Diet and Exercise, Alone or Combined, on Weight and Body Composition in Overweight-to-Obese Postmenopausal Women. Karen E. Foster-Schubert, Catherine M. Alfano, Catherine R. Duggan, Liren Xiao, Kristin L. Campbell, Angela Kong, Carolyn E. Bain, Ching-Yun Wang, George L. Blackburn and Anne McTiernan 

Leave a Reply